neljapäev, 11. oktoober 2007

Kala-kartulivorm munaga

Seda toitu valmistasime eelmisel reedel.

Vaja on:
8 keskmise suurusega keedetud kartulit,
200 g toorest kalafileed või naturaalset kalakonservi,
soola,
pipart,
2 spl. hakitud tilli,
2 muna,
1½ klaasi piima või piima ja koore segu

Kuna valmistamisõpetus algas sõnadega kartulid lõigatakse õhukesteks viiludeks ja me ei pannud tähele seda, et vaja läks keedetud kartuleid, tuli meie variant tooreste kartulitega. Igal juhul lõikasime nad viiludeks. Kala hakkisime ära. Vormi panime kartulid, nende peale kala, soola, pipart, tilli ja jälle kartulid ja natuke kala ja maitseaineid ning uuesti kihi kartuleid. Muna kloppisime lahti, lisasime piima ja koore ning valasime üle. Suurendasime ka natuke kogust, kuna meile tundus, et muidu jääb väheks.
Keedetud kartulitega variandi puhul on küpsemisaeg 180 kraadi juures 20-30 minutit (vähemalt retsepti järgi), meil läks asi natuke kauem (vist umbes tund) ja natuke suurema kuumuse juures. Aga maitses hästi ja sai vaatamata mõningastele originaalretseptist möödapanekutele ilusti valmis :)

pühapäev, 7. oktoober 2007

Jõuluhõnguline pohlakook

Kui seda retsepti minu eelmistest elukohtadest just leida ei ole. Praegu kirjutan mälu järgi.

Põhi või kate?
- 2 muna
- 2 dl suhkrut
- 1 dl jahu
- 100 - 150 gr. sulatatud margariini

Kate või põhi?
-1 dl purustatud kreeka pähkleid
-4 dl pohli
-2 dl suhkrut

Vormi või plaadi põhja laotada ühtlaselt pähklipuru, millele omakorda õhukese kihina pohlad. Retseptis on suhkur, mis sulades tekitab glasuuri, aga ma ise jätan selle tavaliselt ära. Tainas on niigi magus.
Plaadile teha kahekordne portsjon.
Suhkur, muna, jahu paksuks taignaks kokku segada ja viimasena lisada jahtunud sulatatud margariin. Tainas on paks, nii et seda on küllaltki raske ühtlaselt pohladele laotada. Ettevaatust, kui tainas seisma jätta, tõmbub see veel paksemaks.
Küpsetada 175°C juures 45 minutit, ehk kuni on pealt kuldpruun. Serveerimisel ümber pöörata ja vajadusel vead tuhksuhkru alla peita.

laupäev, 1. september 2007

Kabatšokihautis

Mõni aeg tagasi tõi üks töökaaslane mulle kabatšoki. Täna otsustasin sellega midagi ette võtta ja ema nõuande järgi langes valik hautisele. Retsept iseenesest on lihtne:
- kabatšok
- 5 tomatit
- 200g hakkliha
- lusikatäis Creme Bonjouri
Koorisin ja tükeldasin kabatšoki ning tegin sama tomatitega ning hautasin neid potis. Hakkliha praadisin pannil ära, maitsestasin ja siis lisasin tomatitele ja kabatšokile. Kõige lõpus lisasin lusikatäie Creme Bonjouri, et asi natuke kooresem tuleks. Neile, kes hapukoort armastavad, soovitan süüa seda hautist hapukoorega.

teisipäev, 14. august 2007

Kukeseenehõrgutis

Imelihtne, suus sulav, tõeliselt maitsev seenehõrgutis

Selleks on vaja:
väikesi armsaid kukeseenekesi
võid
soola
röstsaia

Valmistamine (veel lihtsam):
Puhastada imepisikesed armsad kukeseenekesed (suured seened ei sobi). Pesta ei tohi, pintslikesega võite puhastada. Pisikesed armsad kukeseenekesed praadida võis kuldpruuniks. Lisada ka sool. Asetada seenekesed kunstipäraselt röstsaia viilule.

Ausõna - keele viib alla. Nii hea on.

(Ilupildikesel pole minu tehtud seenesai, vaid internetiavarustest leitud. Näe, nad on midagist rohelist ka peale pudistanud. Kui keegi fotoka ja pisikeste kukeseenekestega külla tuleks, siis pakuks teile seda hõrgutist ja paneks siia ka originaalpildi)

esmaspäev, 13. august 2007

Täidisega pannkoogid

Püüan meelde tuletada, mida me sinna pannkoogitäidisesse panime, mis me Lüneburgis tegime (hirmus head olid igatahes).

Pannkookide jaoks nagu ikka - suhkrut, muna, piima, jahu, soola (kogused valida maitse järgi).

Täidis:
šampinjone
viinereid (meil olid purgiomad :p)
tomateid
sibul (ühest piisab)
murulauku
maitseaineid
juustu

Seened, viinerid, tomatid ja sibul tükeldada ja pannil praadida. Lisada maitseained (maitseainetest olid meil kasutuses sool, pipar ja paprikapulber) ning lõikuda peale murulauk. Juust serveerida eraldi, siis saab igaüks seda maitse järgi ise lisada.

Kui mul midagi meelest läks või valesti meeles oli, siis palun mind parandada :)

reede, 10. august 2007

Juustumaitseline lõhe-kreveti püreesupp

Vahelduseks midagi, millele saan anda ka täpse retsepti (kuigi mina täpselt seda ei järginud). Retsept ise pärit mingist Kaalujälgija Retseptikogust.

4 portsjoni supi valmistamiseks kulub:

1 l vett
1 puljongikuubik
2 kartulit (mina panin 4)
2 porgandit (mina panin 3)
1 keskmine porru või sibul (jätsin ära)
1/2 tl õli
175 g tops lõhe-krevetimaitselist Merevaik Extra Light sulatatud juustu
50 g kooritud krevette

Tükelda köögiviljad. Prae sibul või porru kergelt õlis läbi. Lase vesi koos puljongikuubikuga keema, lisa köögivili ja hauta pehmeks. Püreesta saumikseriga. Sega hulka sulatatud juust ja kuumuta. Serveerimisel jaota kooritud krevetid supile.

Kaalujälgijate info: kokku 12 punkti, 1 portsjon 3 punkti.

Väga kiiresti saab valmis ja väga maitsev. Maitses ka Karlile, kuigi enne tema supi valmimist pidin porgandid välja korjama ja eraldi purustama. Ilmselt võiks krevetid asendada nt singi, kana või ka seentega ja vastavalt siis ka lisada samamaitseline sulatatud juust. Kunagi Laisik tegi taolist suppi hõbeheigifileega, mis oli ka väga maitsev.

kolmapäev, 8. august 2007

Ühepajatoit

Jällegi äärmiselt lihtne, odav ja ajakohane, kuid väga maitsev ja tervislik toit.

Ühepajatoiduks läheb vaja (kogused väga umbes nii nagu mina viimati tegin):
u 500 g hakkliha (segu)
värsket kapsast (1 kilosest peast läks potti u 3/4)
värsket porgandit (u 5 väiksemat)
värsket kartulit (u 5 suuremat)
maitseks soola, pipart, hakklihamaitseainet vm

serveerimiseks hapukoort


Pruunista hakkliha poti põhjas ja lisa maitseaineid. Tükelda kapsas, pane potti hakkliha juurde, lisa vett (et u pool toidust kaetud oleks) ja sega. Järgmisena tükelda porgandid ja mõne aja pärast lisa potti. Viimasena tükelda kartulid ja lisa potti. Vajadusel lisa vett, samuti maitseaineid. Hauta, kuni kõik köögiviljad on pehmed. Serveeri hapukoorega.
Ühepajatoitu võib panna ka muid köögivilju, nt kaalikat (annab kergelt mõrkja maitse, lisada koos kapsaga), herneid (lisada koos kartuliga või ka pisut hiljem). Ilmselt sobiks siia ka veidi eksootiline paprika või veel midagi aiast.
Head isu!