neljapäev, 5. juuli 2007

Spinati kiituseks

Spinatis leidub ohtralt mineraale – kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, samuti vitamiine. Seejuures säilib spinatis ka kuumutamisel kogu C-vitamiin. Beetakaroteeni on aga spinatis pea sama palju kui porgandis. Spinat sisaldab ka kergesti omastatavat rauda, mis teeb tast tõhusa kehvveresuse taltsutaja. Siiski on spinatis palju oblikhapet, mis takistab näiteks kaltsiumi imendumist. Seega ei soovitata spinatit ülemäära tihti süüa või soovitatakse oblikhappe mõju leevendada mõne piimasaaduse lisamisega spinatitoidule. Aga ka kerge kupatamine enne toiduks tarvitamist vähendab oblikhappe sisaldust.

Üldiselt on kombeks värsket spinatit enne roogadesse lisamist keeta minut või paar soolaga maitsestatud vees või ka õlis. Värskelt võib salatis kasutada nooremaid ja õrnemaid spinatilehti.
Lihtsa spinatisupi saab, kui keeta puljongit ja lisada paar minutit enne valmimist hakitud spinatit. Praekõrvaseks maitseb hästi õlis koos küüslauguga hautatud spinat. Spinatit on hea segada ka keedetud pasta sisse, kuumutades seda koos piiniaseemnetega oliiviõlis pannil ning raputades serveerimisel peale riivitud Parmesani juustu.

Tänase päeva lõpetuseks valmis spinati-piimasupp. Lihtne, kiire ja maitsev supp... neile kellele meeldib piimasupp :)

1 purustatud küüslauguküüs

1 hakitud sibul

2 suuremat kartulit

7 dl puljongit

300 g suvikõrvitsat

150 g hakitud spinatit

2 dl piima

1 tl hakitud basiiliku

tsoola, pipart (vajadusel, mul ununes ära ja puudust ka ei tunne)

Küüslauk, sibul, kartul praadida kergelt läbi, lisada puljong. Keeta 10 min. Lisada suvikõrvits, piim, spinat (mitte keeta spinatit üle 2 minuti). Lõpetuseks basiilik. Supi kõrvale juustusai.

Tänu tai basiilikule lisandus mul suppi idamaine maitse. Järgmine kord võiks täitsa kana ka lisada.

Muuseas et säilitada selget pead, olevat vanad egiptlased enne suurt pidusööma üsna rohkesti spinatit tarvitanud. Teadlased kinnitavad, et rohkete koostisainetega ja kiudainerikas spinat aeglustavat alkoholi verre imendumist ning aitavat kiiremini laguained organismist välja viia.

Kel spinati huvi, siis Elvast saab.

Info pärineb wikipedia, toidutare.ee ja aiandus.ee avarustest + oma supi kogemus.

pühapäev, 20. mai 2007

M&M köögis - soolase täidisega muffinid

750 g lehttainast

150 g pizzakatet

100 g riivjuustu

50 g sinihallitusjuustu

100 ml kohvikoort

1 muna

1 väike konserv ananassitükke

Kuumutada koor, lisada juustud. Kui juust sulanud, siis jahutada veidi ja lisada muna. Segada juurde pitsakate ja ananassitükid. Sega korralikult. Lehttaigen lahti rullida ja lõigata 10x10 cm suurused ruudud. Aseta ruudud muffinivormidesse. Segu vormi kallata peeaegu ääreni. Suru taignanurgad neljaks kokku. Küpsetada 200 kraadises ahjus 30 minutit. Kaunista mingisuguse rohelisega.

Kommentaariks: meil õnnestus üldiselt taina kerkimisvõimet ja sisu rohkust ülehinnata, koogikesed kippusid laiali kerkima, hiljem jahtudes saavutasid küll jälle peaaegu soovitava väljanägemise. Koguseliselt tekkis meil neid 15. Retsept pärineb maikuu Annest, Laine naabritädilt.

kolmapäev, 2. mai 2007

Ratturite kodujuustu kook*

Mida teha, kui ei armasta eriti kodujuustu, aga sul on kaks topsitäit seda kraami külmkapis? Kooki loomulikult :) Üks võimalik variant on selline:
600 g kodujuustu
4 muna
Vilma juubeli tordipulber
natuke manna või riisihelbeid
natuke võid
ca 100 g hapu- või rõõska koort
suhkrut maitse järgi
Kogu see kraam kokku segada, ahjuvormi või plaadile ja praeahju (temperatuur peaks vähemalt 200 kraadi olema). Küpsetada nii kaua kuni valmis on :)

Aga nagu ikka kohendasin retsepti natuke - rõõsa koore (ehk siis vahukoore) asemel võtsin hoopis kohvikoore (järgmine kord on plaanis hapukoorega proovida). Suhkrut ma ei pannudki, sest selle aja peale kui kõik need asjad kaussi kokku keeratud said, oli tainas juba suht magus.

EDIT: Proovisin ka hapukoorega variandi ära, maitses sama hea.

*koogi nimi tuleneb kodujuustu päritolust

teisipäev, 27. märts 2007

Lasagne (jänesega või ilma)

Sellest jätkus kuuele inimesele.



1 sl õli

1 sibul

1 küüslauguküüs

300 g hakkliha

400 g purustatud tomateid

2 sl tomatipastat

2 dl puljongit

1 porgand

soola

musta pipart

basiilikut

50 g võid

2 dl jahu

1 l piima

400 g riivjuustu

500 g lasagneplaate



Kuna me tegime kaks õhtut järjest lasagnet, siis tekivad retsepti ka väikesed variatsioonid :)

Kõigepealt hakkida porgand, sibul ja küüslauguküüs väikesteks kuubikuteks (teine kord tegime ilma küüslauguta). Praadida hakkliha (teisel korral oli meil hakklihale lisaks natuke jäneseliha (Haku on elus, ärge muretsege, see oli üks Pireti poolt püütud jänku), nii et liha oli natuke rohkem). Lisada sibul, küüslauk, porgand, sool, pipar, tomatid (kuna meie võtsime purustatud tomateid basiiliku ja oreganoga, siis eraldi basiilikut enam ei võtnud), tomatipasta, basiilik ja puljong. Hautada 20 minutit.

Teises potis sulatada või (kõige väiksem võipakk oli 100 g-ne, esimesel korral läks kogu pakk ja teisel korral umbes kolmveerand pakki), lisa jahu ja pruunista. Vähehaaval segades lisa külm piima ja maitsesta. Kui kaste on natuke paksemaks keenud, lisa pool riivjuustukogusest.

Võta ahjuvorm, kõige alla pane juustukastet, siis lao üks kiht plaate, hakklihasegu ja sinna peale juustukaste. Uuesti kiht plaate, hakklihasegu ja juustukaste jne. Viimane kiht võib olenevalt soovist olla lihtsalt juustukaste plaatidel, aga võib ka hakklihasegu alla panna.

Siis vorm ahju ca 30 minutiks. Umbes 10 minutit enne ahjust välja võtmist raputada ülejäänud riivjuust lasagnele. Pärast ahjust väljavõtmist lasta 15 minutit fooliumi all seista, et lasagne lahti lõikamisel laiali ei laguneks (esimesel korral me ei lasknud lasagnel seista ja asi lagunes laiali, aga maitse oli ikka hea).

pühapäev, 4. märts 2007

Tom Kha Gai supp ehk siis Tai kookose-kanasupp

Mõnusalt vürtsise maitsega idamaine supp, millele lisavad nüanssi kalganijuur, kookos ja sidrunhein. Valmis laupäeval Jaanika juures istudes.


- 400 ml kookospiima

- nii 6-8 dl keevat vett

- kanafilee tükke

- shampinjone (peenikesed viilud)

- paprika viile, soovi korral ka minimaisi

- Santa Maria "Tom Kha maitseainesegu"

Valmistamine: - vala kookospiim potti - lisa sinna kohe keev vesi ja maitseainesegu (kogu pakk) - oota kuni kõik on ilusti keema läinud - lisa kana - mõne hetke pärast lisa paprika ja shampinjoni viilud - lase veel natuke keeda ja ongi valmis.

Kaunistuseks lõigata salatilehest välja koriandrileht ja röstida saia ja head isu!

pühapäev, 18. veebruar 2007

Seapraad ja lisandid sea-aasta vastuvõtmise pidulikuks puhuks


(süüa sai umbes 12 isikut)


Võta varakult sügavkülmast välja sealihatükk (või siis tükid, olenevalt sööjate hulgast, seekord oli 2 tk, kokku kaal ca 1 kg). Et praetüki nime saada, võiks liha küljes olla ikka ka veidike pekki (mis siis, et see pärast külakoertele kipub jääma, kui piisavalt sinepit kõrvale pakkuda pole..). Osta poest (või leia kapist) küpsetuskott. Hõõru liha soolaga sisse ja lisa oma maitse järgi ka muid maitseaineid (no näiteks pipart, aroomisoola...). Suska lihatükk küpsetuskotti, pane talle seltsiks näiteks porgandit (täpselt nii palju, kui raatsid), sibulat, soovi korral ka peekoniviil või lausa 2. Sulge küpsetuskott, torka selle ülemisse osasse auk (et õhk läbi käiks, aga ära auguga külge alumiseks pane, muidu voolab prae seest mahlasus välja), aseta kogu krempel pannile ja siis ahju. Olenevalt ahju kuumusest ja liha kogusest lase lihal ahjus mõnuleda tunnike või veidi rohkem.

Kui tundub valmis olevat (näiteks noaga suskides ei osuta lihatükk enam suurt vastupanu, st ei ruiga enam väga valjusti), võta küpsetuskotist välja, pane taldrikule, viiluta ja serveeri. Lisandid prae kõrvale omal vabal valikul.


Seekord sai peamiste lisanditena kartulilohke. Lohutamiseks võta kartuleid vastavalt sööjate hulgale/nälja astmele. Pese need hoolega (koorida ei ole vaja) ja lõika lohkudeks (iga kartul ligikaudu 8 lohuks, võib ka 6 lohuks, vastavalt soovile - kui lohke ei oska esimese hooga lõigata, siis konsulteeri lohutamise eksperdi Maailmaparandajaga). Võta näituseks tomati- ja ürtimaitselist rabedat kartuliglasuuri (erinevate maitsetega kartuliglasuuri võib väidetavalt enamasti poest kartulite juurest leida ) vastavalt kartulite kogusele ja oma maitsele (meil oli 2 pakki). Lohutatud kartulitele lisa 2 spl õli glasuuripaki kohta, sega kogu krempel segamini ja aseta pannile ning ahju. Kui kartul on valmis (ei krõmpsu enam liiga palju või vastab sööjate enamuse nõudmistele kartulite pehmuse astme kohta), võta ahjust välja ja aseta taldrikule sealiha kõrvale.

Salatit too poest või vaata, mis külmakapis leidub (kapsast, kõrvitsat...)


Loputa kõik alla rohke šampuse, limonaadi, mahla ja kokakoolarummi kokteiliga.



Head alanud sea aastat!



P.S Siga telekas lubab, et ta ei tee sel aastal ühtegi sigadust. Kas leidub veel keegi, kes tema lubadusi täies ulatuses ei usu?

neljapäev, 15. veebruar 2007

Lõhe sidrunikastme ja nuudlitega.


Sõbrapäeva sõbralikul istungil valmis see roog. Retsept on pärit raamatust nimega "Hõrgud panniroad"
umbes nelja hiiglasliku portsioni tarbeks läheb vaja:
200 g porgandit
200 g petersellijuuri (aga meie neid poest ei leidnud ja asendasime need... porganditega)
2 sl võid ja veel 2 sl võid.
2 tl suhkrut
180 ml mineraalvett
soola
valget pipart
1 sl jahu (ja veel natuke)
100 ml kuiva valget veini (Ülejäänu sobib hästi roa kõrvale joomiseks)
1/4 l kalaleent
2 sl kuiva vermutit
1 sidruni mahl
1/2 sidruni riivitud koort
200 g rõõska koort
800 g (magevee) lõhet
500 g lintnuudleid
1 peotäis hakitud (siledalehelist) peterselli.

Valmistamine on imelihtne.
Soe juurviljalisand:
Petersellijuured ja porgandid (meie puhul siis ainult porgandid) kuubikustada ja hautada 1 sl võis, lisada 1 sl suhkrut, valada peale mineraalvesi ning hautada kaane all 5-8 minutit. Siis tuleb kutsuda Saarlanna (või mõni teine osavnäpp), kes maitsestab soola ja pipraga. Tehtud!
Sidrunikaste:
Segada jahu 1 sl kuuma võiga, valada juurde vein ja segada eriti korralikult, et ometigi tükikesi ei jääks. Lisada kalaleem ja (nüüd tuleb kõige kerulisem osa üldse) lasta pool vedelikulst aurustuda. Lisada vermut ja sidrunimahl ja -koor ning rõõsk koor (meie asendasime poole rõõsast koorest kohvi koorega - muidu liiga rammus tuleb). maitsestada vähese suhkru ja pipraga. Valmis!
Lõhe:
Eemaldada nahk ja luud kalakeselt (kui on kuldkala, siis tuleb enne soovida kolm soovi). Lõigata fileetükid sobiva suurusega tükkideks. Maitsestada soola ja pipraga, kasta jahusse ja praadida sulavõis mõlemalt poolt kuldkollaseks. Ja lisada haktitud petersell. Segada kergelt. Valma!
Nuudlid:
Keeta vastavalt pakendil olevale juhendile. Hoplaa, valmis!

Serveerida:
Kala asetada maitsekalt taldrikule koos aedvilja ning nuudlitega ning loomulikult sidrunikastmega. Ja petersellioksake kaunistuseks!
Mmmmm. Julgen soovitada teistelegi!