neljapäev, 5. juuli 2007

Spinati kiituseks

Spinatis leidub ohtralt mineraale – kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, samuti vitamiine. Seejuures säilib spinatis ka kuumutamisel kogu C-vitamiin. Beetakaroteeni on aga spinatis pea sama palju kui porgandis. Spinat sisaldab ka kergesti omastatavat rauda, mis teeb tast tõhusa kehvveresuse taltsutaja. Siiski on spinatis palju oblikhapet, mis takistab näiteks kaltsiumi imendumist. Seega ei soovitata spinatit ülemäära tihti süüa või soovitatakse oblikhappe mõju leevendada mõne piimasaaduse lisamisega spinatitoidule. Aga ka kerge kupatamine enne toiduks tarvitamist vähendab oblikhappe sisaldust.

Üldiselt on kombeks värsket spinatit enne roogadesse lisamist keeta minut või paar soolaga maitsestatud vees või ka õlis. Värskelt võib salatis kasutada nooremaid ja õrnemaid spinatilehti.
Lihtsa spinatisupi saab, kui keeta puljongit ja lisada paar minutit enne valmimist hakitud spinatit. Praekõrvaseks maitseb hästi õlis koos küüslauguga hautatud spinat. Spinatit on hea segada ka keedetud pasta sisse, kuumutades seda koos piiniaseemnetega oliiviõlis pannil ning raputades serveerimisel peale riivitud Parmesani juustu.

Tänase päeva lõpetuseks valmis spinati-piimasupp. Lihtne, kiire ja maitsev supp... neile kellele meeldib piimasupp :)

1 purustatud küüslauguküüs

1 hakitud sibul

2 suuremat kartulit

7 dl puljongit

300 g suvikõrvitsat

150 g hakitud spinatit

2 dl piima

1 tl hakitud basiiliku

tsoola, pipart (vajadusel, mul ununes ära ja puudust ka ei tunne)

Küüslauk, sibul, kartul praadida kergelt läbi, lisada puljong. Keeta 10 min. Lisada suvikõrvits, piim, spinat (mitte keeta spinatit üle 2 minuti). Lõpetuseks basiilik. Supi kõrvale juustusai.

Tänu tai basiilikule lisandus mul suppi idamaine maitse. Järgmine kord võiks täitsa kana ka lisada.

Muuseas et säilitada selget pead, olevat vanad egiptlased enne suurt pidusööma üsna rohkesti spinatit tarvitanud. Teadlased kinnitavad, et rohkete koostisainetega ja kiudainerikas spinat aeglustavat alkoholi verre imendumist ning aitavat kiiremini laguained organismist välja viia.

Kel spinati huvi, siis Elvast saab.

Info pärineb wikipedia, toidutare.ee ja aiandus.ee avarustest + oma supi kogemus.

2 kommentaari:

Unistaja ütles ...

Njah... spinatiga seostub mul alati selline vahva multikategelane nagu Popeye :P (kes pole kursis, siis tema ammutas oma jõu spinatist).
Aga väiksena vähemalt olin mina suur piimasupi fänn, nüüd pole juba väga ammu söönud, peakski millalgi proovima.

saarlanna ütles ...

Mulle meeldis ka väiksena piimasupp, aga ainult magusana. Ema tegi aeg-ajalt porgandite ja hernestega ka, aga see ei läinud kohe mitte. Võib-olla sellepärast, et ema olevat mind oodates ainult seda piimasuppi söönudki:)