reede, 3. august 2007

Kukeseenesoust*

Praegu on paras aeg suunduda oma kohta seenemetsas kukeseente järele. Kui metsa ei ole läheduses, siis peaks ilmselt minema turule. Huvitav kokkusattumus on minu arvates see, et nii kui sa lähed metsa kukekaid korjama, on mets täis ka segadusseajavaid kollaseid kaselehti.
Meie peres tehakse tavaliselt kukeseentest sousti, kuigi imehead on nad ka lihtsalt praetult ning talvel marinaadis.
Kukeseenesousti jaoks on vaja (kogused tunde ja maitse järgi):
kukeseeni
taluvõid
jahu
piima (võib rõõska või hapukoort)
soola, pipart
Seened tuleb suuremast sodist puhastada (vaba valik, kas vee all või kuivalt). Seejärel panna seened pannile, suuremad eelevalt väiksemaks lõigata. Hautada, kuni eralduv vesi on kõik ära auranud (et protsessi kiirendada, võib selle ka vahepeal ära kallata ja hiljem näiteks kastme valmistamisel uuesti lisada). Kui vedelikku enam ei eraldu, lisa või ja prae edasi, kuni seened on mõnusad hamba all. Maitsesta soola ja pipraga. Seejärel lisa jahu (mina lisasin viimati u 3 supilusikatäit), sega ning lõpuks kalla juurde piim. Sega aeg-ajalt kuni kaste paksuks läheb ja keema hakkab. Kõige parem on serveerida värskete kartulite ja tomati-kurgi salatiga. Ilupilti kauni garneeringuga teha ei jõudnud, sest meie peres saab pannitäis väga kiiresti otsa.


Kukeseente kohta võib muuhulgas lugeda ka siit


* Soust ehk kaste, kui mõni ei tea

Kommentaare ei ole: