teisipäev, 26. veebruar 2008

Kreemjas köögivijasupp

Tegu on Kaalujälgijate programmist pärineava nö nullpunkti supiga, mis iseenesest on alatu laim ja 1 punkti võiks selle eest ikka kirjutada, aga see selleks. Supp ise on lihtsaimast lihsam:
Vaja läheb:

  • 1 paprika (tükeldatud)
  • 2 tomatit (tükeldatud)
  • 100 g sellerit (aga meie selleripõlguritena jätsime selle välja)
  • 2 porgandit (üllaatus üllatus - tükeldatud)
  • 1 vars porrut (kah tükeldatud)
  • 250 ml köögiviljapuljongit
  • 100 g rohelisi konservube (aga meil olid valged ja ilmselt pisut enam)
  • pool pakki sulatatud juustu (nt kreveti lõhe oma, loomulikult ekstralahjat) - originaalretsept seda juustu ette ei näe, aga nad ei tea ka mis on hea, nii et mina igastahes soovitan juustu sisse panna.
  • maitsestamiseks Tabasco kastet, paprikapulbrit, karripulbrit, soola, pipart, kaunistuseks basiilikut (meie piirdusime piiratud tagavarast tingitult soola ja pipraga)

valmistamine:

hauta porru väheses vees, lisa puljong paprika, (seller) ja porgand, hauta u 10 mintsa. Seejärel lisa tomatid ja oad ja keeda veel pisut tasasel tulel. Lisa juust ja püreeri. Maitsesta vastavalt maitsele.

Tulemus on selline pisut hapuka maitsega kõhtutäitev kuid mitte paksukstegev supp. Suht suure portsu saab kah. Me tegime tööl veel topeltportsu ja ägasime, et sööme seda veel nädal otsa. Kaugel sellest. Kallid töökaaslased tulid, kiitsid, limpsasid keelt ning nõudsid veel!

esmaspäev, 25. veebruar 2008

Eesti rahvuskalast vabariigi aastapäeva puhul

Järelsõbrapäeva-meestepäeva-vabariigiaastapäeva ürituse eel mõtlesin pikalt, mida süüa teha. Ja kuna muuhulgas ikkagi ümmargune vabariigi sünnipäev, siis mõtlesin, et võiks midagi eestipärast olla. Ja mis on veel eestipärasem kui eesti rahvuskala räim. Hea naabrimees meid õnneks varustab selle väärt kraamiga ja nii sai lauale kala mitmes erinevas variatsioonis. Koguseid ma retseptis kahjuks täpselt anda ei oska ja pilte ka ei ole, kuna kõhud olid tühjad ja toit maitses hea.
RÄIMEVORM
Vaja läheb:
räimefileesid
sibulat
hapukoort (mul kulus ühele vormile u 500 g)
soola, pipart (sobib ka sidrunipipar)
Räimed tuleb muidugi eelnevalt puhastada, mis on selle toidu tegemise juures kõige tüütum. Võta klaasvorm või mõni kõrgem pann, kõige põhja lao kiht räimefileesid, neile riputa peale soola ja pipart, siis peale sibularõngad ja vala üle hapukoorega. Seejärel jälle kiht kalafileed, soola-pipart, sibulat ja hapukoort. Tee nii mitu kihti, kui materjali parasjagu on, kõige peale hapukoor. Pane ahju, kuni kala on pehme (u 15-30 minutiks, kella ei vaadanud ja pliidiahju temperatuuri ka ei tea, pigem jahedam kui kuumem). Serveeri kartuli ja hapukurgiga.
RÄIMEVARDAD
Selleks on vaja:
räimefileesid
hapukoort
soola, pipart
Sega hapukoor soola-pipraga (kasutasime sidruniga kalamaitseainet ka) ja kalla kaussi pandud fileede peale. Hoia külmas vähemalt 30 minutit. Seejärel keera fileed sabapoolest alustades rulli ja torka (puu)varda otsa. Vardad aseta panni kohale ahju ja küpseta u kuni pool tundi, kuni kala on pehme.
Originaalretsept on pärit Toidutarest, meie ei paneerinud ega küpsetanud neid õlis.

kolmapäev, 2. jaanuar 2008

Kapsasalat

Paljudele tundus see kapsasalat 5in1 sünnipäevamenüüst meeldivat, seega kirban siia ka üles.

Kogused on umbes:
1/2 kapsapead (soovitavalt ämma kasvatatud:))
1/2 purki Helmann´s majoneesi
soovi korral ananassikompotti

Kapsas riivida üsna peeneks, lisada majonees, ananassikompott (tükid koos vähese vedelikuga) ja pisut soola. Segada ja lasta hea maitsta!

laupäev, 22. detsember 2007

Võileivatort

Üks ammune lubadus Vivianile.

2 suurt röstsaia (viimasel ajal olen teraviljarösti kasutanud)
nii umbes 750 g hapukoort ja samapalju majoneesi

I kiht:
1 pakk külmutatud krevette
sulanud krevettidest järelejäänud vedelikku
1 kurk
tilli

II kiht:
1 pakk Tallegi kanasinki
paar hapukurki
riivitud juustu
soola, pipart, lihaüldmaitseainet

Tükeldamist vajavad ained tükeldada. Sulatamist vajavad sulatada. Riivimist vajavad riivida. I kihi koostisained segada umbes nii poolega hapukoore-majoneesikogusest (vastavalt maitsele). II kihiga talitada samamoodi. Krevetikihti ma praktiliselt kunagi ei maitsesta, kuna tuleb niigi mõnusa maitsega. Singi-juustukiht vajab natuke maitsestamist, enamuse ajast maitsestan natuke üle, aga saia vahel imbudes pole hullu midagi ja keegi ei aimagi enamuse ajast mu meeleheidet eeldatava hea söögi rikkumise hirmus.
Ja nii siis valida sobiv vorm. Mulle meeldib teda ahjuvormi teha, siis ei vaju asi laiali ja kõik saavad mõnusalt omavahel suhelda. sarnaselt lasange valmistamisega, panna vormipõhja esimeseks kihiks singi-juustukiht. Seejärel saiakiht (servakoorikud võib eraldada, aga ei pea). Siis krevetikiht, saiakiht, singi-juustukiht... jne nii et pealmiseks jääks üks kastmekihtidest.
Seejärel külmkappi ja kannatada järgmise päevani. Kaunistada.

Porgandikook

Põhi:
3 muna
2,5 dl suhkrut (võib heaga vähem panna)
4 dl jahu
1/2 tl soola
1 spl küpsetuspulbrit (me julgesime selles koguses kahelda ja kas selle või millegi muu tulemusel me koogid ei kerkinud)
1 spl kaneeli
muskaatpähklit
200 g sulatatud võid
4 dl riivitud porgandit
1 dl purustatud ananassi (Sandra ja Kahvel valdavad täielikult ananassi purustamise võtteid)

Glasuur:
100g maitsestamata toorjuustu
250 g kohupiimapastat
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vanillisuhkrut
tegelikkus - meil lisandus sidrunikoort ja mahla ja muud sidrunisisu

Kaunistamiseks:
retsepti alusel - 50 g purustatud pähkleid
tegelikkus - mandlilaaste ja granaatõunaseemneid (viimased vist ei jõudnudki koogile seekord)

Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kuivained, lisa sulatatud või, riivitud porgandid ja purustatud ananass. Vala tainas ahjuplaadile. Kõpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

Hõõru toasoe toorjuust pehmeks. Lisa kohupiimapasta, vanillsuhkur ja sidrun. Kata kook glasuuriga vahetult enne serveerimist. Kaunista pähklitega.

Meie vist katsime koogi kahekihiliselt ja kohe glasuuriga ja ei juhtunud ka midagi.

Pilte ei ole ega tule, kuna suures tuhinas ununes fotokas sootuks.

Kirsi-juustukook

Põhi:
retsepti alusel - 10 Digestive küpsist
tegelikkus - palju piparkooke ja natuke küpsist
1 spl suhkrut
2 spl võid
põhja niisutamiseks kanget kohvi ja strohi (konjaki puudusel)

Täidis:
200 g rasvatut kodujuustu
1 tl vanillisuhkut
retsepti alusel - 500 g maitsestamata lahjat toorjuustu
tegelikkus - pooleks kohupiimapastaga
3 muna
1 munavalge
2 dl suhkrut

Peale:
1 purk (680 g) kirsikompotti
retsepti alusel - 2 dl zeleesuhkrut
tegelikkus - zelatiini vastavalt pakil olnud juhendile

Mida teha? Kuidas teha?
Alustuseks võtke sõõm rummi. Leidke mõni mees, kes oleks nõus piparkooke rummipudeliga purustama. Kui küpsised purustatud lisa suhkur ja sulavõi, ning vooderda 24 cm koogivormi põhi. Pista põhi ahju 200 kraadi juures 10 minutiks ja jahuta.

Kodujuust püreestada või peenestada ja vahustada mõnel muul võimalikul viisil. Sega juurde vanillisuhkur, toorjuust ja kohupiimapasta. Klopi juurde munad ja munavalge (me vahustasime nad enne eraldi kausis ära). Sega juurde suhkur. Vala segu küpsenud ja jahtunud põhjale ja küpseta 50 minutit.

Kurna kirsikompott. Arvesta zelatiini kogus 4 dl kompotivedeliku kohta. Käitu zelatiiniga nii nagu temaga käituda tuleb (see koht on siiani mul ebaselge, me pole zelatiiniga just suured sõbrad). Sega tarrendi hulka kirsid, jahuta veidi. (Meil läksid kirsid koogipeale ja siis valasime sinna väga viimasel minutil veel vedelas faasis oleva tarretise.) Kui segu on paksenenud, vala koogile. Enne serveerimist hoia kooki vähemalt tund kuni üleöö külmas.

teisipäev, 18. detsember 2007

Alustagem siis - Karlssoni kardemoni üllatuspallid

NB! Iga retsepti vältimatuks koostisosaks on pudel rummi, mida tuleks tarbida vastavalt janule.
Ja soovituslikuks komponendiks on lõppematu fantaasialend.

Koguseid ei oska välja tuua, pange asju tunde järgi.

Hakkliha (nii natuke üle poole kilo)
Sibulat (unustamine andestatav, aga lihtsalt tulevad mahlakamad)
Vees leotatud röstsai koos veega (nii 2-3 tükki)
1 muna
tomatipastat nati
soola
pipart
tüümiani
kardemoni (meil oli piprasegu ja kardemon koos)
võimalik et seal oli veel midagi, mida mul hetkel kuidagi ei meenu
ahjaa chilli explosionit ohtrasti


Täiteks oliive, pipart, vürtsi, nelki, küüslauku, sidrunit, pähkleid...

Hmnjah. Mätserda koostisosadest selline mõnus tainas. Tekita pallikesed. Täida pallikesi mõne teada-tuntud valimi alusel. Keeruta riivsaias. Hüpita pannil vähese õliga.