Põhi:
3 muna
2,5 dl suhkrut (võib heaga vähem panna)
4 dl jahu
1/2 tl soola
1 spl küpsetuspulbrit (me julgesime selles koguses kahelda ja kas selle või millegi muu tulemusel me koogid ei kerkinud)
1 spl kaneeli
muskaatpähklit
200 g sulatatud võid
4 dl riivitud porgandit
1 dl purustatud ananassi (Sandra ja Kahvel valdavad täielikult ananassi purustamise võtteid)
Glasuur:
100g maitsestamata toorjuustu
250 g kohupiimapastat
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vanillisuhkrut
tegelikkus - meil lisandus sidrunikoort ja mahla ja muud sidrunisisu
Kaunistamiseks:
retsepti alusel - 50 g purustatud pähkleid
tegelikkus - mandlilaaste ja granaatõunaseemneid (viimased vist ei jõudnudki koogile seekord)
Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kuivained, lisa sulatatud või, riivitud porgandid ja purustatud ananass. Vala tainas ahjuplaadile. Kõpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.
Hõõru toasoe toorjuust pehmeks. Lisa kohupiimapasta, vanillsuhkur ja sidrun. Kata kook glasuuriga vahetult enne serveerimist. Kaunista pähklitega.
Meie vist katsime koogi kahekihiliselt ja kohe glasuuriga ja ei juhtunud ka midagi.
Pilte ei ole ega tule, kuna suures tuhinas ununes fotokas sootuks.
laupäev, 22. detsember 2007
Kirsi-juustukook
Põhi:
retsepti alusel - 10 Digestive küpsist
tegelikkus - palju piparkooke ja natuke küpsist
1 spl suhkrut
2 spl võid
põhja niisutamiseks kanget kohvi ja strohi (konjaki puudusel)
Täidis:
200 g rasvatut kodujuustu
1 tl vanillisuhkut
retsepti alusel - 500 g maitsestamata lahjat toorjuustu
tegelikkus - pooleks kohupiimapastaga
3 muna
1 munavalge
2 dl suhkrut
Peale:
1 purk (680 g) kirsikompotti
retsepti alusel - 2 dl zeleesuhkrut
tegelikkus - zelatiini vastavalt pakil olnud juhendile
Mida teha? Kuidas teha?
Alustuseks võtke sõõm rummi. Leidke mõni mees, kes oleks nõus piparkooke rummipudeliga purustama. Kui küpsised purustatud lisa suhkur ja sulavõi, ning vooderda 24 cm koogivormi põhi. Pista põhi ahju 200 kraadi juures 10 minutiks ja jahuta.
Kodujuust püreestada või peenestada ja vahustada mõnel muul võimalikul viisil. Sega juurde vanillisuhkur, toorjuust ja kohupiimapasta. Klopi juurde munad ja munavalge (me vahustasime nad enne eraldi kausis ära). Sega juurde suhkur. Vala segu küpsenud ja jahtunud põhjale ja küpseta 50 minutit.
Kurna kirsikompott. Arvesta zelatiini kogus 4 dl kompotivedeliku kohta. Käitu zelatiiniga nii nagu temaga käituda tuleb (see koht on siiani mul ebaselge, me pole zelatiiniga just suured sõbrad). Sega tarrendi hulka kirsid, jahuta veidi. (Meil läksid kirsid koogipeale ja siis valasime sinna väga viimasel minutil veel vedelas faasis oleva tarretise.) Kui segu on paksenenud, vala koogile. Enne serveerimist hoia kooki vähemalt tund kuni üleöö külmas.
retsepti alusel - 10 Digestive küpsist
tegelikkus - palju piparkooke ja natuke küpsist
1 spl suhkrut
2 spl võid
põhja niisutamiseks kanget kohvi ja strohi (konjaki puudusel)
Täidis:
200 g rasvatut kodujuustu
1 tl vanillisuhkut
retsepti alusel - 500 g maitsestamata lahjat toorjuustu
tegelikkus - pooleks kohupiimapastaga
3 muna
1 munavalge
2 dl suhkrut
Peale:
1 purk (680 g) kirsikompotti
retsepti alusel - 2 dl zeleesuhkrut
tegelikkus - zelatiini vastavalt pakil olnud juhendile
Mida teha? Kuidas teha?
Alustuseks võtke sõõm rummi. Leidke mõni mees, kes oleks nõus piparkooke rummipudeliga purustama. Kui küpsised purustatud lisa suhkur ja sulavõi, ning vooderda 24 cm koogivormi põhi. Pista põhi ahju 200 kraadi juures 10 minutiks ja jahuta.
Kodujuust püreestada või peenestada ja vahustada mõnel muul võimalikul viisil. Sega juurde vanillisuhkur, toorjuust ja kohupiimapasta. Klopi juurde munad ja munavalge (me vahustasime nad enne eraldi kausis ära). Sega juurde suhkur. Vala segu küpsenud ja jahtunud põhjale ja küpseta 50 minutit.
Kurna kirsikompott. Arvesta zelatiini kogus 4 dl kompotivedeliku kohta. Käitu zelatiiniga nii nagu temaga käituda tuleb (see koht on siiani mul ebaselge, me pole zelatiiniga just suured sõbrad). Sega tarrendi hulka kirsid, jahuta veidi. (Meil läksid kirsid koogipeale ja siis valasime sinna väga viimasel minutil veel vedelas faasis oleva tarretise.) Kui segu on paksenenud, vala koogile. Enne serveerimist hoia kooki vähemalt tund kuni üleöö külmas.
teisipäev, 18. detsember 2007
Alustagem siis - Karlssoni kardemoni üllatuspallid
NB! Iga retsepti vältimatuks koostisosaks on pudel rummi, mida tuleks tarbida vastavalt janule.
Ja soovituslikuks komponendiks on lõppematu fantaasialend.
Koguseid ei oska välja tuua, pange asju tunde järgi.
Hakkliha (nii natuke üle poole kilo)
Sibulat (unustamine andestatav, aga lihtsalt tulevad mahlakamad)
Vees leotatud röstsai koos veega (nii 2-3 tükki)
1 muna
tomatipastat nati
soola
pipart
tüümiani
kardemoni (meil oli piprasegu ja kardemon koos)
võimalik et seal oli veel midagi, mida mul hetkel kuidagi ei meenu
ahjaa chilli explosionit ohtrasti
Täiteks oliive, pipart, vürtsi, nelki, küüslauku, sidrunit, pähkleid...
Hmnjah. Mätserda koostisosadest selline mõnus tainas. Tekita pallikesed. Täida pallikesi mõne teada-tuntud valimi alusel. Keeruta riivsaias. Hüpita pannil vähese õliga.
Ja soovituslikuks komponendiks on lõppematu fantaasialend.
Koguseid ei oska välja tuua, pange asju tunde järgi.
Hakkliha (nii natuke üle poole kilo)
Sibulat (unustamine andestatav, aga lihtsalt tulevad mahlakamad)
Vees leotatud röstsai koos veega (nii 2-3 tükki)
1 muna
tomatipastat nati
soola
pipart
tüümiani
kardemoni (meil oli piprasegu ja kardemon koos)
võimalik et seal oli veel midagi, mida mul hetkel kuidagi ei meenu
ahjaa chilli explosionit ohtrasti
Täiteks oliive, pipart, vürtsi, nelki, küüslauku, sidrunit, pähkleid...
Hmnjah. Mätserda koostisosadest selline mõnus tainas. Tekita pallikesed. Täida pallikesi mõne teada-tuntud valimi alusel. Keeruta riivsaias. Hüpita pannil vähese õliga.
reede, 16. november 2007
Peetri keeks
Sai möödunud nädalavahetusel tehtud selline keeks. Kuna sai päris maitsev, siis kirjutan retsepti igaks juhuks ka siia. Pilti ei jõudnud kahjuks teha, sest enne sai suht otsa, kui fotokaga jaole jõudsin.
5 dl nisujahu
3-3,5 dl suhkrut (sõltub sellest, kui magus on moos)
80 gr sarapuupähklipuru
1 tl söögisoodat
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
1,5-2 dl õunapüreed või -keedist
150 gr hapukoort
2 kanamuna
1 dl toiduõli
(tilk õunaveini või punši)
Nimi tuleneb sellest, et väidetavalt saab keeksi tegemisega hakkama isegi poissmees Peeter ;o)
Sega nisujahu, suhkur, jahvatatud pähklid, söögisööda, sool ja kaneel kokku. Sega õunapüree või-keedis hapukoorega ja lisa jahusegule. Lisa munad ükshaaval, siis toiduõli ja sega ühtlane taigen. Kalla rasvaga määritud ja riivsajaga ülepuistatud kahe liitri suurusesse lahtikäivasse vormi. Küpseta 175 kraadi juures umbes 1 tund.
Kodus tehtud õunakeedis on koogi sees kõige maitsvam ja selle magusususest sõltub suhkru hulk retseptis. Koogile teeb ainult head paaripäevane jahedas hoidmine ja seda võib ka sügavkülmutada.
Mina asendasin õunakeedise aedmaasika toormoosiga. Alguses olid kahtlused ja kõhklused, et kuidas maasikas ja pähkel kokku hakkavad, aga maitses hää!
retsept ise pärineb raamatust "Head isu! Suur küpsetamisraamat"
neljapäev, 11. oktoober 2007
Kala-kartulivorm munaga
Seda toitu valmistasime eelmisel reedel.
Vaja on:
8 keskmise suurusega keedetud kartulit,
200 g toorest kalafileed või naturaalset kalakonservi,
soola,
pipart,
2 spl. hakitud tilli,
2 muna,
1½ klaasi piima või piima ja koore segu
Kuna valmistamisõpetus algas sõnadega kartulid lõigatakse õhukesteks viiludeks ja me ei pannud tähele seda, et vaja läks keedetud kartuleid, tuli meie variant tooreste kartulitega. Igal juhul lõikasime nad viiludeks. Kala hakkisime ära. Vormi panime kartulid, nende peale kala, soola, pipart, tilli ja jälle kartulid ja natuke kala ja maitseaineid ning uuesti kihi kartuleid. Muna kloppisime lahti, lisasime piima ja koore ning valasime üle. Suurendasime ka natuke kogust, kuna meile tundus, et muidu jääb väheks.
Keedetud kartulitega variandi puhul on küpsemisaeg 180 kraadi juures 20-30 minutit (vähemalt retsepti järgi), meil läks asi natuke kauem (vist umbes tund) ja natuke suurema kuumuse juures. Aga maitses hästi ja sai vaatamata mõningastele originaalretseptist möödapanekutele ilusti valmis :)
Vaja on:
8 keskmise suurusega keedetud kartulit,
200 g toorest kalafileed või naturaalset kalakonservi,
soola,
pipart,
2 spl. hakitud tilli,
2 muna,
1½ klaasi piima või piima ja koore segu
Kuna valmistamisõpetus algas sõnadega kartulid lõigatakse õhukesteks viiludeks ja me ei pannud tähele seda, et vaja läks keedetud kartuleid, tuli meie variant tooreste kartulitega. Igal juhul lõikasime nad viiludeks. Kala hakkisime ära. Vormi panime kartulid, nende peale kala, soola, pipart, tilli ja jälle kartulid ja natuke kala ja maitseaineid ning uuesti kihi kartuleid. Muna kloppisime lahti, lisasime piima ja koore ning valasime üle. Suurendasime ka natuke kogust, kuna meile tundus, et muidu jääb väheks.
Keedetud kartulitega variandi puhul on küpsemisaeg 180 kraadi juures 20-30 minutit (vähemalt retsepti järgi), meil läks asi natuke kauem (vist umbes tund) ja natuke suurema kuumuse juures. Aga maitses hästi ja sai vaatamata mõningastele originaalretseptist möödapanekutele ilusti valmis :)
pühapäev, 7. oktoober 2007
Jõuluhõnguline pohlakook
Kui seda retsepti minu eelmistest elukohtadest just leida ei ole. Praegu kirjutan mälu järgi.
Põhi või kate?
- 2 muna
- 2 dl suhkrut
- 1 dl jahu
- 100 - 150 gr. sulatatud margariini
Kate või põhi?
-1 dl purustatud kreeka pähkleid
-4 dl pohli
-2 dl suhkrut
Vormi või plaadi põhja laotada ühtlaselt pähklipuru, millele omakorda õhukese kihina pohlad. Retseptis on suhkur, mis sulades tekitab glasuuri, aga ma ise jätan selle tavaliselt ära. Tainas on niigi magus.
Plaadile teha kahekordne portsjon.
Suhkur, muna, jahu paksuks taignaks kokku segada ja viimasena lisada jahtunud sulatatud margariin. Tainas on paks, nii et seda on küllaltki raske ühtlaselt pohladele laotada. Ettevaatust, kui tainas seisma jätta, tõmbub see veel paksemaks.
Küpsetada 175°C juures 45 minutit, ehk kuni on pealt kuldpruun. Serveerimisel ümber pöörata ja vajadusel vead tuhksuhkru alla peita.
Põhi või kate?
- 2 muna
- 2 dl suhkrut
- 1 dl jahu
- 100 - 150 gr. sulatatud margariini
Kate või põhi?
-1 dl purustatud kreeka pähkleid
-4 dl pohli
-2 dl suhkrut
Vormi või plaadi põhja laotada ühtlaselt pähklipuru, millele omakorda õhukese kihina pohlad. Retseptis on suhkur, mis sulades tekitab glasuuri, aga ma ise jätan selle tavaliselt ära. Tainas on niigi magus.
Plaadile teha kahekordne portsjon.
Suhkur, muna, jahu paksuks taignaks kokku segada ja viimasena lisada jahtunud sulatatud margariin. Tainas on paks, nii et seda on küllaltki raske ühtlaselt pohladele laotada. Ettevaatust, kui tainas seisma jätta, tõmbub see veel paksemaks.
Küpsetada 175°C juures 45 minutit, ehk kuni on pealt kuldpruun. Serveerimisel ümber pöörata ja vajadusel vead tuhksuhkru alla peita.
laupäev, 1. september 2007
Kabatšokihautis
Mõni aeg tagasi tõi üks töökaaslane mulle kabatšoki. Täna otsustasin sellega midagi ette võtta ja ema nõuande järgi langes valik hautisele. Retsept iseenesest on lihtne:
- kabatšok
- 5 tomatit
- 200g hakkliha
- lusikatäis Creme Bonjouri
Koorisin ja tükeldasin kabatšoki ning tegin sama tomatitega ning hautasin neid potis. Hakkliha praadisin pannil ära, maitsestasin ja siis lisasin tomatitele ja kabatšokile. Kõige lõpus lisasin lusikatäie Creme Bonjouri, et asi natuke kooresem tuleks. Neile, kes hapukoort armastavad, soovitan süüa seda hautist hapukoorega.
- kabatšok
- 5 tomatit
- 200g hakkliha
- lusikatäis Creme Bonjouri
Koorisin ja tükeldasin kabatšoki ning tegin sama tomatitega ning hautasin neid potis. Hakkliha praadisin pannil ära, maitsestasin ja siis lisasin tomatitele ja kabatšokile. Kõige lõpus lisasin lusikatäie Creme Bonjouri, et asi natuke kooresem tuleks. Neile, kes hapukoort armastavad, soovitan süüa seda hautist hapukoorega.
Tellimine:
Postitused (Atom)