pühapäev, 18. veebruar 2007

Seapraad ja lisandid sea-aasta vastuvõtmise pidulikuks puhuks


(süüa sai umbes 12 isikut)


Võta varakult sügavkülmast välja sealihatükk (või siis tükid, olenevalt sööjate hulgast, seekord oli 2 tk, kokku kaal ca 1 kg). Et praetüki nime saada, võiks liha küljes olla ikka ka veidike pekki (mis siis, et see pärast külakoertele kipub jääma, kui piisavalt sinepit kõrvale pakkuda pole..). Osta poest (või leia kapist) küpsetuskott. Hõõru liha soolaga sisse ja lisa oma maitse järgi ka muid maitseaineid (no näiteks pipart, aroomisoola...). Suska lihatükk küpsetuskotti, pane talle seltsiks näiteks porgandit (täpselt nii palju, kui raatsid), sibulat, soovi korral ka peekoniviil või lausa 2. Sulge küpsetuskott, torka selle ülemisse osasse auk (et õhk läbi käiks, aga ära auguga külge alumiseks pane, muidu voolab prae seest mahlasus välja), aseta kogu krempel pannile ja siis ahju. Olenevalt ahju kuumusest ja liha kogusest lase lihal ahjus mõnuleda tunnike või veidi rohkem.

Kui tundub valmis olevat (näiteks noaga suskides ei osuta lihatükk enam suurt vastupanu, st ei ruiga enam väga valjusti), võta küpsetuskotist välja, pane taldrikule, viiluta ja serveeri. Lisandid prae kõrvale omal vabal valikul.


Seekord sai peamiste lisanditena kartulilohke. Lohutamiseks võta kartuleid vastavalt sööjate hulgale/nälja astmele. Pese need hoolega (koorida ei ole vaja) ja lõika lohkudeks (iga kartul ligikaudu 8 lohuks, võib ka 6 lohuks, vastavalt soovile - kui lohke ei oska esimese hooga lõigata, siis konsulteeri lohutamise eksperdi Maailmaparandajaga). Võta näituseks tomati- ja ürtimaitselist rabedat kartuliglasuuri (erinevate maitsetega kartuliglasuuri võib väidetavalt enamasti poest kartulite juurest leida ) vastavalt kartulite kogusele ja oma maitsele (meil oli 2 pakki). Lohutatud kartulitele lisa 2 spl õli glasuuripaki kohta, sega kogu krempel segamini ja aseta pannile ning ahju. Kui kartul on valmis (ei krõmpsu enam liiga palju või vastab sööjate enamuse nõudmistele kartulite pehmuse astme kohta), võta ahjust välja ja aseta taldrikule sealiha kõrvale.

Salatit too poest või vaata, mis külmakapis leidub (kapsast, kõrvitsat...)


Loputa kõik alla rohke šampuse, limonaadi, mahla ja kokakoolarummi kokteiliga.



Head alanud sea aastat!



P.S Siga telekas lubab, et ta ei tee sel aastal ühtegi sigadust. Kas leidub veel keegi, kes tema lubadusi täies ulatuses ei usu?

2 kommentaari:

kõige laisem laiskloom ütles ...

arrr, see ajab isu peale :oD.. aga täna on ette nähtud veel ainult porgand.. ja siis natuke porgandit

Anonüümne ütles ...

Taname huvitava blogi