esmaspäev, 13. august 2007

Täidisega pannkoogid

Püüan meelde tuletada, mida me sinna pannkoogitäidisesse panime, mis me Lüneburgis tegime (hirmus head olid igatahes).

Pannkookide jaoks nagu ikka - suhkrut, muna, piima, jahu, soola (kogused valida maitse järgi).

Täidis:
šampinjone
viinereid (meil olid purgiomad :p)
tomateid
sibul (ühest piisab)
murulauku
maitseaineid
juustu

Seened, viinerid, tomatid ja sibul tükeldada ja pannil praadida. Lisada maitseained (maitseainetest olid meil kasutuses sool, pipar ja paprikapulber) ning lõikuda peale murulauk. Juust serveerida eraldi, siis saab igaüks seda maitse järgi ise lisada.

Kui mul midagi meelest läks või valesti meeles oli, siis palun mind parandada :)

reede, 10. august 2007

Juustumaitseline lõhe-kreveti püreesupp

Vahelduseks midagi, millele saan anda ka täpse retsepti (kuigi mina täpselt seda ei järginud). Retsept ise pärit mingist Kaalujälgija Retseptikogust.

4 portsjoni supi valmistamiseks kulub:

1 l vett
1 puljongikuubik
2 kartulit (mina panin 4)
2 porgandit (mina panin 3)
1 keskmine porru või sibul (jätsin ära)
1/2 tl õli
175 g tops lõhe-krevetimaitselist Merevaik Extra Light sulatatud juustu
50 g kooritud krevette

Tükelda köögiviljad. Prae sibul või porru kergelt õlis läbi. Lase vesi koos puljongikuubikuga keema, lisa köögivili ja hauta pehmeks. Püreesta saumikseriga. Sega hulka sulatatud juust ja kuumuta. Serveerimisel jaota kooritud krevetid supile.

Kaalujälgijate info: kokku 12 punkti, 1 portsjon 3 punkti.

Väga kiiresti saab valmis ja väga maitsev. Maitses ka Karlile, kuigi enne tema supi valmimist pidin porgandid välja korjama ja eraldi purustama. Ilmselt võiks krevetid asendada nt singi, kana või ka seentega ja vastavalt siis ka lisada samamaitseline sulatatud juust. Kunagi Laisik tegi taolist suppi hõbeheigifileega, mis oli ka väga maitsev.

kolmapäev, 8. august 2007

Ühepajatoit

Jällegi äärmiselt lihtne, odav ja ajakohane, kuid väga maitsev ja tervislik toit.

Ühepajatoiduks läheb vaja (kogused väga umbes nii nagu mina viimati tegin):
u 500 g hakkliha (segu)
värsket kapsast (1 kilosest peast läks potti u 3/4)
värsket porgandit (u 5 väiksemat)
värsket kartulit (u 5 suuremat)
maitseks soola, pipart, hakklihamaitseainet vm

serveerimiseks hapukoort


Pruunista hakkliha poti põhjas ja lisa maitseaineid. Tükelda kapsas, pane potti hakkliha juurde, lisa vett (et u pool toidust kaetud oleks) ja sega. Järgmisena tükelda porgandid ja mõne aja pärast lisa potti. Viimasena tükelda kartulid ja lisa potti. Vajadusel lisa vett, samuti maitseaineid. Hauta, kuni kõik köögiviljad on pehmed. Serveeri hapukoorega.
Ühepajatoitu võib panna ka muid köögivilju, nt kaalikat (annab kergelt mõrkja maitse, lisada koos kapsaga), herneid (lisada koos kartuliga või ka pisut hiljem). Ilmselt sobiks siia ka veidi eksootiline paprika või veel midagi aiast.
Head isu!

reede, 3. august 2007

Kukeseenesoust*

Praegu on paras aeg suunduda oma kohta seenemetsas kukeseente järele. Kui metsa ei ole läheduses, siis peaks ilmselt minema turule. Huvitav kokkusattumus on minu arvates see, et nii kui sa lähed metsa kukekaid korjama, on mets täis ka segadusseajavaid kollaseid kaselehti.
Meie peres tehakse tavaliselt kukeseentest sousti, kuigi imehead on nad ka lihtsalt praetult ning talvel marinaadis.
Kukeseenesousti jaoks on vaja (kogused tunde ja maitse järgi):
kukeseeni
taluvõid
jahu
piima (võib rõõska või hapukoort)
soola, pipart
Seened tuleb suuremast sodist puhastada (vaba valik, kas vee all või kuivalt). Seejärel panna seened pannile, suuremad eelevalt väiksemaks lõigata. Hautada, kuni eralduv vesi on kõik ära auranud (et protsessi kiirendada, võib selle ka vahepeal ära kallata ja hiljem näiteks kastme valmistamisel uuesti lisada). Kui vedelikku enam ei eraldu, lisa või ja prae edasi, kuni seened on mõnusad hamba all. Maitsesta soola ja pipraga. Seejärel lisa jahu (mina lisasin viimati u 3 supilusikatäit), sega ning lõpuks kalla juurde piim. Sega aeg-ajalt kuni kaste paksuks läheb ja keema hakkab. Kõige parem on serveerida värskete kartulite ja tomati-kurgi salatiga. Ilupilti kauni garneeringuga teha ei jõudnud, sest meie peres saab pannitäis väga kiiresti otsa.


Kukeseente kohta võib muuhulgas lugeda ka siit


* Soust ehk kaste, kui mõni ei tea

neljapäev, 5. juuli 2007

Spinati kiituseks

Spinatis leidub ohtralt mineraale – kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, samuti vitamiine. Seejuures säilib spinatis ka kuumutamisel kogu C-vitamiin. Beetakaroteeni on aga spinatis pea sama palju kui porgandis. Spinat sisaldab ka kergesti omastatavat rauda, mis teeb tast tõhusa kehvveresuse taltsutaja. Siiski on spinatis palju oblikhapet, mis takistab näiteks kaltsiumi imendumist. Seega ei soovitata spinatit ülemäära tihti süüa või soovitatakse oblikhappe mõju leevendada mõne piimasaaduse lisamisega spinatitoidule. Aga ka kerge kupatamine enne toiduks tarvitamist vähendab oblikhappe sisaldust.

Üldiselt on kombeks värsket spinatit enne roogadesse lisamist keeta minut või paar soolaga maitsestatud vees või ka õlis. Värskelt võib salatis kasutada nooremaid ja õrnemaid spinatilehti.
Lihtsa spinatisupi saab, kui keeta puljongit ja lisada paar minutit enne valmimist hakitud spinatit. Praekõrvaseks maitseb hästi õlis koos küüslauguga hautatud spinat. Spinatit on hea segada ka keedetud pasta sisse, kuumutades seda koos piiniaseemnetega oliiviõlis pannil ning raputades serveerimisel peale riivitud Parmesani juustu.

Tänase päeva lõpetuseks valmis spinati-piimasupp. Lihtne, kiire ja maitsev supp... neile kellele meeldib piimasupp :)

1 purustatud küüslauguküüs

1 hakitud sibul

2 suuremat kartulit

7 dl puljongit

300 g suvikõrvitsat

150 g hakitud spinatit

2 dl piima

1 tl hakitud basiiliku

tsoola, pipart (vajadusel, mul ununes ära ja puudust ka ei tunne)

Küüslauk, sibul, kartul praadida kergelt läbi, lisada puljong. Keeta 10 min. Lisada suvikõrvits, piim, spinat (mitte keeta spinatit üle 2 minuti). Lõpetuseks basiilik. Supi kõrvale juustusai.

Tänu tai basiilikule lisandus mul suppi idamaine maitse. Järgmine kord võiks täitsa kana ka lisada.

Muuseas et säilitada selget pead, olevat vanad egiptlased enne suurt pidusööma üsna rohkesti spinatit tarvitanud. Teadlased kinnitavad, et rohkete koostisainetega ja kiudainerikas spinat aeglustavat alkoholi verre imendumist ning aitavat kiiremini laguained organismist välja viia.

Kel spinati huvi, siis Elvast saab.

Info pärineb wikipedia, toidutare.ee ja aiandus.ee avarustest + oma supi kogemus.

pühapäev, 20. mai 2007

M&M köögis - soolase täidisega muffinid

750 g lehttainast

150 g pizzakatet

100 g riivjuustu

50 g sinihallitusjuustu

100 ml kohvikoort

1 muna

1 väike konserv ananassitükke

Kuumutada koor, lisada juustud. Kui juust sulanud, siis jahutada veidi ja lisada muna. Segada juurde pitsakate ja ananassitükid. Sega korralikult. Lehttaigen lahti rullida ja lõigata 10x10 cm suurused ruudud. Aseta ruudud muffinivormidesse. Segu vormi kallata peeaegu ääreni. Suru taignanurgad neljaks kokku. Küpsetada 200 kraadises ahjus 30 minutit. Kaunista mingisuguse rohelisega.

Kommentaariks: meil õnnestus üldiselt taina kerkimisvõimet ja sisu rohkust ülehinnata, koogikesed kippusid laiali kerkima, hiljem jahtudes saavutasid küll jälle peaaegu soovitava väljanägemise. Koguseliselt tekkis meil neid 15. Retsept pärineb maikuu Annest, Laine naabritädilt.

kolmapäev, 2. mai 2007

Ratturite kodujuustu kook*

Mida teha, kui ei armasta eriti kodujuustu, aga sul on kaks topsitäit seda kraami külmkapis? Kooki loomulikult :) Üks võimalik variant on selline:
600 g kodujuustu
4 muna
Vilma juubeli tordipulber
natuke manna või riisihelbeid
natuke võid
ca 100 g hapu- või rõõska koort
suhkrut maitse järgi
Kogu see kraam kokku segada, ahjuvormi või plaadile ja praeahju (temperatuur peaks vähemalt 200 kraadi olema). Küpsetada nii kaua kuni valmis on :)

Aga nagu ikka kohendasin retsepti natuke - rõõsa koore (ehk siis vahukoore) asemel võtsin hoopis kohvikoore (järgmine kord on plaanis hapukoorega proovida). Suhkrut ma ei pannudki, sest selle aja peale kui kõik need asjad kaussi kokku keeratud said, oli tainas juba suht magus.

EDIT: Proovisin ka hapukoorega variandi ära, maitses sama hea.

*koogi nimi tuleneb kodujuustu päritolust