kolmapäev, 18. märts 2009

12 torti - viies


Kuna pliidiahjuga küpsetamine mul siin eriti välja ei tule veel, siis sel korral otsustasin teha mitteküpsetatava tordi. Alguses mõtlesin ise miskit kokku panna, aga viimati ema tegi väga head torti. Pidin ka proovima.

JUUSTUKOOK LEHMAKOMMIDEGA
Valmistusaeg: 20 minutit + 4 tundi külmas
Põhi: 160 g kondenspiimamaitselisi küpsiseid
90 g võid
100 g lehmakomme (5 tk)
Täidis: 200 g lehmakomme
400 g maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia)
4 dl vahukoort
400 g kohupiimapastat
1 sl vanillisuhkrut
1 dl suhkrut
5 želatiinilehte
5 sl vett
Kaste: 150 g lehmakomme või iiriseid
200 ml vahukoort
Purusta küpsised ja lehmakommid köögikombainis. Lisa sulatatud või ja suru küpsetuspaberiga kaetud 24- 26 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külma.
Vahusta koor ja jäta ootele. Pane želatiinilehed 5-10 minutiks vette likku. Tükelda samal ajal lehmakommid. Kuumuta vesi keemiseni. Pigista lehed veest kuivaks ja tõsta keeva vette, sega lahustumiseni ja jäta mõneks minutiks jahtuma. Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanillisuhkruga, vahusta juurde kohupiimapasta ja lõpuks ka vahustatud koor. Sega hulka kommitükid ja pidevalt segades nirista jahtunud želatiin, kummuta kiirelt vormi. Pane neljaks tunniks kuni üleöö külma.
Kastme valmistamiseks sulata pliidil nõrgal kuumusel kommid koore sees. Kui kaste jääb liiga paks võid lisada piima.
Mina kasutasin seekord kakaoküpsiseid. Ja põhjale lehmakomme ei pannud. Proovisin ka esimest korda želatiinilehti kasutada. Sellega on aga minu arvates isegi rohkem mässamist, kui tavalise želatiiniga. Ja ma ei tea, kas viga oli nendes, aga tort jäi pisut vedel. Ja millegipärast olid lehmakommid kreemi sees ära sulanud ja tahtsid välja voolata, nii et kaubanduslikku välimust tordil polnud, küll aga imehea maitse. Kastet juurde ei teinud, oli niigi hea.
Retsept on ise pärit siit.

Kommentaare ei ole: