esmaspäev, 25. veebruar 2008

Eesti rahvuskalast vabariigi aastapäeva puhul

Järelsõbrapäeva-meestepäeva-vabariigiaastapäeva ürituse eel mõtlesin pikalt, mida süüa teha. Ja kuna muuhulgas ikkagi ümmargune vabariigi sünnipäev, siis mõtlesin, et võiks midagi eestipärast olla. Ja mis on veel eestipärasem kui eesti rahvuskala räim. Hea naabrimees meid õnneks varustab selle väärt kraamiga ja nii sai lauale kala mitmes erinevas variatsioonis. Koguseid ma retseptis kahjuks täpselt anda ei oska ja pilte ka ei ole, kuna kõhud olid tühjad ja toit maitses hea.
RÄIMEVORM
Vaja läheb:
räimefileesid
sibulat
hapukoort (mul kulus ühele vormile u 500 g)
soola, pipart (sobib ka sidrunipipar)
Räimed tuleb muidugi eelnevalt puhastada, mis on selle toidu tegemise juures kõige tüütum. Võta klaasvorm või mõni kõrgem pann, kõige põhja lao kiht räimefileesid, neile riputa peale soola ja pipart, siis peale sibularõngad ja vala üle hapukoorega. Seejärel jälle kiht kalafileed, soola-pipart, sibulat ja hapukoort. Tee nii mitu kihti, kui materjali parasjagu on, kõige peale hapukoor. Pane ahju, kuni kala on pehme (u 15-30 minutiks, kella ei vaadanud ja pliidiahju temperatuuri ka ei tea, pigem jahedam kui kuumem). Serveeri kartuli ja hapukurgiga.
RÄIMEVARDAD
Selleks on vaja:
räimefileesid
hapukoort
soola, pipart
Sega hapukoor soola-pipraga (kasutasime sidruniga kalamaitseainet ka) ja kalla kaussi pandud fileede peale. Hoia külmas vähemalt 30 minutit. Seejärel keera fileed sabapoolest alustades rulli ja torka (puu)varda otsa. Vardad aseta panni kohale ahju ja küpseta u kuni pool tundi, kuni kala on pehme.
Originaalretsept on pärit Toidutarest, meie ei paneerinud ega küpsetanud neid õlis.

2 kommentaari:

maailmaparandaja ütles ...

Tegime kodus ka seda räimevormi. Kõik sõid ja ainult kiitsid. Tegu on tõesti mõnusa, õhulise ja suussulava toiduga.

Anonüümne ütles ...

mu räimefännidest vanaema-vanaisa vaimustusid nendest retsptidest